VIP Brother 3 ще подкрепи осем благотворителни каузи. Това беше решено преди броени дни от Нова телевизия и продуцентите от "Old School". Риалити шоуто ще продължи осем седмици, през всяка от които 12-те известни съквартиранти ще се състезават в името на една определена кауза.

Парите, събрани в третия сезон на риалити шоуто, ще се разпределят по равно между осемте каузи. Първата от тях е вече ясна - "Помощ за незрящите хора". Каузата бе предложена от Гала, първият официално обявен съквартирант в предстоящия сезон.

Освен борбата със слепотата, "VIP Brother 3" ще подпомогне още седем каузи. Повечето от тях ще бъдат социални, сред които - помощ за социалното приобщаване на деца, лишени от родителски грижи, а също и помощ за намаляване на риска от изоставяне на деца в домове.

Предвид интереса на потенциалните участници към добрите инициативи в предстоящия сезон, продуцентът допуска възможността някои каузи да бъдат предложени от бъдещите VIP съквартиранти. Нико Тупарев е приятно изненадан от факта, че известните хора, с които се среща, сами дават идеи за благородни кампании, предлагат каузи и поемат инициативата да разговарят с фондации.

Едновременно, с неприятна изненада установява, че други звезди, които сами са получавали помощ в критичен за тях момент, днес отказват да върнат жеста на хората в нужда.

Освен със събиране на средства, "VIP Brother 3" ще представи осемте благотворителни каузи и с тематични мисии във и извън къщата. Всяка седмица животът на съквартирантите ще протича под знака на конкретната инициатива. По този начин състезателният елемент на шоуто ще придобие нов смисъл - да започне и развие стойностен дебат за помощта и нейните различни лица.