Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Държавно-обществен орган обвини ВИП Брадър в корупция

22 коментара
Държавно-обществен орган обвини ВИП Брадър в корупция

Обявеното като благотворително трето издание на риалити шоуто "ВИП Брадър" стана център на пореден скандал – този път за това трябва ли да се излъчват в ефир деца с увреждания с цел благотворителност и в чии сметки да постъпват набраните средства.

Националният съвет за интеграцията на хората с увреждания, който е консултативен орган към Министерски съвет, е сезирал Народното събрание, Съвета за електронни медии, министър-председателя Сергей Станишев, президента Георги Първанов и Европейската комисия заради използването на деца с увреждания за събиране на пари в шоуто.

От съвета са против използването на децата с увреждания за просия, тъй като по този начин се търсел ефектът на съжаление. В същото време съветът има съмнения и за това как ще бъдат похарчени парите.

Мисията в шоуто, която скандализира Националния съвет, цели набирането на средства за създаване на медицински център за активна рехабилитация и субсидиране на рехабилитацията на деца с проблеми в развитието. Патрон на каузата е фондация "Деца с проблеми в развитието", по чиято сметка постъпват даренията.

Пред Mediapool Веска Събева, която е член на съвета, коментира, че е редно събраните пари да постъпят по сметката на Агенцията за хората с увреждания, която е към министъра на труда и социалната политика. По думите ѝ така парите щели да се изразходват прозрачно и действително да стигнат до нуждаещите се деца.

В същото време не става ясно защо съветът едва сега повдига въпроса за излъчването на кадри с деца в неравностойно положение с цел благотворителност, при положение, че клипчета за трудната съдба на дечица са пускани и в рамките на кампанията "Българската Коледа" под патронажа на президента.

"Въпреки, че за излъчването на клиповете е искано съгласието на родителите, ние не одобряваме това", коментира Събева, а по отношение на кампанията "Българската Коледа" тя посочи, че при нея има отчетност. На въпрос защо смята, че организаторите на шоуто и фондацията, с която работят, няма да се отчетат, тя отговори, че липсва възможност за контрол.

По думите ѝ продуцентите и представителите на Нова телевизия не са се свързали по никакъв начин с тях. В същото време от съвета също не са се свързали с организаторите на "ВИП Брадър" под предлог, че те са легитимния орган по проблемите на децата с увреждания и е било редно да потърсят именно тях.

Все пак предстояло решение на съвета дали и как да потърсят своето място в благотворителния проект.

В писмото, изпратено до институциите, се казва: "Национално представените организации на хора и деца с увреждания, са силно възмутени как богати бизнесмени се възползват от каузата на децата и хората с увреждания, създавайки корупционни практики за усвояване на нерегламентирани средства, които не подлежат на контрол - случаят с фондация “Деца с проблеми в развитието” с учредители мултимилионери и собственици на “вериги магазини”.

Подобно източване на пари, почти милион лева, не е просто антиморално, но и корупционно, срещу което ние ясно се противопоставяме. Нашето искане е средствата, да се предоставят на Агенцията на хората с увреждания - единственият орган в страната, който може да създаде прозрачност и контрол за използването на тези средства за умиращите бедни деца и хора с увреждания, а не на бизнесмени с неморални цели”, пишат от Националния съвет.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

22 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. бг
    #23

    нямам думи!!!

  2. АНОНИМЕН
    #22

    Ако средствата постъпят в Агенцията на хората с увреждания моментално ще изчезнат в широките джобове на мафиотката Масларова. Тия агенции не се ли оядоха вече, а другарко мафиот Събева.

  3. Петя
    #21

    ами сега иска да посегне и на парите от едно благотворително шоу, което дори да е пълна порнография, все пак събира пари с благородна цел. И аз съм по-малко притеснена дали ще изхарчат парите прозрачно, отколкото ако ги дадат на другарката Масларова.

  4. Пи-3.14
    #20

    МАЗНАТА МЕКИЦА - МАСЛАРИЦА !? НЕСТИГА НЕОГРАНИЧЕНИЯ И НЕРАГЛАМЕНТИРАН ГРАБЕЖ ОТ СТРАНА НА ТАЯ МАЗНА МЕКИЦА АМИ ИСКА ДА СЛОЖИ РЪКА НА ЕДНА ЧУЖДА ПИТА - ПИТАЙТЕ ЗА ГРАБЕЖИТЕ Й В Ст.ЗАГОРА Ч У Д О В И Щ Т Н О !!!

  5. Карабинер
    #19

    ВИП-ИЗНАСИЛВАЧ -Тодор Славков. с какво друго този е ВИП. Тук не е за наследници на ВИП персони защото много често те са нищо, както в случая. А за другите там псевдо ВИП персони също няма защо да се коментира, просто ОТВРАТ.

  6. калун
    #18

    и изпращат СМС-си, такива долнопробни гадости ще съществуват.Крадльовците ще си пълнят банковите сметки и народа пак няма да гласува...Не мога да разбера, чудя се!!! какво толкова интересно има в това воаьорство. Ако ставаше дума за приятни и културни хора та човек да научи нещо - да, ама такива никога няма да влязат в подобна "порнография", както правилно се изрази някой тук...

  7. 07
    #17

    За мен това е пълна порнография и отврат и не се хващам на измислиците на Нико Тупарев, ха ха ха смешници

  8. boby1945No1
    #16

    на продуцента, разбира се! И понеже имбицилите в България сте болшинство, клепате ли клепате с уши, пускате ес е веси а Тупарев къта милиони, после Станишката виновен во главе с путин и Обама! Простотията ви е виновна, не ви наричам съграждани на село раждани, с нищо не съм заслужил такава обида!

  9. чочо
    #15

    няма ли кой да окошари "честния" тупарев?

  10. Ударен
    #14

    Нека тази агенция първо публикува списък с персонала си и всичките му роднински връзки с депутати, министри и прочие, и тогава говори за прозрачност.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.